|

Dresajul corect. Recompensă sau pedeapsă?

Eşti conştient(ă) că dresarea câinelui este un lucru foarte important, pe care trebuie să-l iei în calcul dacă doreşti să ai o viaţă liniştită alături de câinele tău.

În articolul precedent, ţi-am prezentat metodele de dresaj cu care să începi. Ţi-am povestit şi despre importanţa recompensării câinelui de fiecare dată când acesta îndeplineşte cu succes o comandă. Iar, acum, îţi vom arăta de ce este de preferat recompensarea comportamentului pozitiv şi nu pedepsirea comportamentului nedorit.

  • Acum ştim mai multe. În trecut, ne pedepseam copiii grav atunci când greşeau. Însă, între timp, am învăţat că sunt şi alte căi pentru a-i motiva. La fel stau lucrurile şi cu câinii.
  • Pedeapsa poate cauza neîncredere, frică, agresivitate, răni. Utilizarea gardurilor electrice pentru a-l împiedica să se mai apropie de gard îl poate face să refuze să mai iasă în curte. Zgărzile strangulante pot cauza rănirea internă a gâtului şi apariţia altor probleme la nivelul gâtului şi spatelui.
  • Pedeapsa inhibă creativitatea. Dacă un câine este pedepsit pentru faptul că se aşază culcat atunci când i se dă comanda „şezi”, va deveni speriat şi confuz când i se va da comanda „culcat”.
  • Pedeapsa are efecte secundare. Dacă îl tragi de zgardă de fiecare dată când se află în apropierea unui câine, s-ar putea să înţeleagă că acest lucru are de-a face cu ceilalţi câini şi, astfel, poate dezvolta o agresivitate, aparent nemotivată, faţă de aceştia.
  • Pedeapsa îţi poate ruina relaţia cu câinele tău. Faptul că-i cauţi mereu greşeli în acţiunile sale şi-l pedepseşti pentru asta te poate transforma în duşmanul său.
  • Dresajul prin folosirea pedepsei necesită foarte multă experienţă. Iar cei mai mulţi oameni nu au această experienţă. Dacă sincronizarea pedepsei cu fapta pentru care este pedepsit nu este perfectă sau dacă foloseşti mult prea multă forţă, îţi poţi răni prietenul patruped atât din punct de vedere fizic, dar mai ales din punct de vedere psihic.
  • Utilizarea pedepsei îl face să se concentreze pe evitarea acesteia şi nu pe corectarea comportamentului. Gândeşte-te cum stau lucrurile în cazul oamenilor! Un maniac al vitezei nu încetineşte, de obicei, de bună voie, ci pentru că e posibil să întâlnească un radar în drumul său. La fel se va întâmpla şi cu câinele tău. Acesta va încerca să se furişeze şi să pretindă că a asimilat cunoştinţele pe care doreşti să le înveţe, fără însă ca aşa ceva să se întâmple, ci doar doreşte să evite să fie pedepsit.
  • Utilizarea pedepsei nu va face procesul de educaţie unul plăcut. Prin urmare, câinele nu va dori să participe, iar, dacă o va face de frică să nu fie pedepsit, nu va învăţa prea multe lucruri din asta, ci totul se va rezuma la acumularea superficială a unor cunoştinţe.
  • Recompensarea câinelui este o metodă mult mai eficientă. Animalul este educat să se comporte aşa cum dorim noi, iar, pentru asta, el primeşte ceea ce-i place: hrană, jucării sau răsfăţul şi laudele noastre. În cazul în care câinele nu răspunde la o comandă, nu-l pedepsi! Mult mai eficient este să nu-i mai oferi recompensa şi să-i dai o altă comandă pentru a o câştiga. Reţine că cel mai important lucru în sesiunile de dresaj este ca amândoi să vă distraţi şi între voi să se dezvolte o relaţie specială şi puternică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *