comportament-caine
|

Comportamentul câinelui tău este normal?

Există o mulţime de obiceiuri ciudate care apar la diferiţi câini şi, pentru toate acestea, oamenii au găsit o denumire, mai mult sau mai puţin apropiată de adevăr. Dar nu este suficient să includem un tip de comportament într-o categorie sau alta, ci trebuie să înţelegem şi cauzele care-i determină apariţia. Având în vedere că multe animale au abilităţi pe care oamenii cu greu le pot înţelege, ne-am propus ca în acest articol să analizăm tipurile de comportament mai ciudate care apar la unii câini. Aşadar, vom încerca să explicăm de ce ne putem baza pe anumiţi câini să detecteze drogurile ascunse sau rezervele de petrol şi ce-i face pe aceştia atât de speciali.

Probabil că ai auzit vorba populară care spune că „nimic nu-i normal pe lumea asta” şi, în mare parte, aş putea spune că e adevărată. Şi în dese rânduri poţi auzi persoane afirmând „câinele meu a-nebunit”. Aşadar, pentru toţi aceia al căror câine manifestă un comportament ciudat, straniu şi greu de explicat, pentru care noi, oamenii, nu putem găsi un răspuns logic, s-ar putea să existe o explicaţie în analiza de mai jos.

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie

Câinele tău…

  • are dificultăţi în a îndeplini o comandă simplă, precum „şezi” sau „culcat”, deşi ştii cu siguranţă că înţelege ce vrei să-i spui? Poate că el încearcă să asculte comanda, dar nu poate rezista tentaţiei de a te urma.
  • arată neobosit şi parcă s-ar mai juca o vreme chiar şi după o plimbare lungă?
  • îşi pierde rapid interesul în timpul sesiunii de dresaj, doar pentru a şi-l recăpăta imediat?
  • te ignoră complet, chiar dacă este conştient de prezenţa ta în preajma lui?

Dacă ai răspuns cu „da” la una sau mai multe dintre întrebările de mai sus, atunci este posibil ca prietenul tău patruped să sufere de sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie (ADHD). Ceea ce înseamnă că acesta va fi mai greu de dresat, dar, pe de altă parte, s-ar putea să posede un talent şi o dorinţă nestăvilită de a îndeplini o anumită sarcină. Încearcă să înţelegi ce-l motivează pe câinele tău şi concentrează-ţi toate eforturile pe respectivul lucru.

Autism

Câinele tău…

  • are probleme în a interacţiona cu alţi câini? Poate că nu respectă spaţiul celorlalţi câini sau refuză să înţeleagă mesajele prin care ceilalţi câini îi spun să stea deoparte.
  • nu reuşeşte să înveţe din experienţele şi greşelile anterioare? Poate că cercetează iarăşi obiectele fierbinţi şi este de fiecare dată surprins de ce descoperă.
  • preferă o singură activitate, excluzându-le pe toate celelalte?
  • nu răspunde prea bine la o schimbare în rutina zilnică? Poate nu se simte confortabil atunci când este dus într-un nou loc şi nefamiliar.
  • are schimbări radicale de temperament?
  • arată dezorientat fără vreun motiv anume?

Autismul este o afecţiune care se manifestă printr-o gamă largă şi diversă de tipuri de comportament care afectează atât oamenii cât şi câinii. Autismul se manifestă, de cele mai multe ori, şi printr-o atenţie deosebită la detalii şi prin abilitatea de a deosebi cu uşurinţă două lucruri aparent identice, precum mirosuri sau sunete. Socializarea este totuşi o activitate dificilă pentru indivizii afectaţi de autism. Se crede că, în aceste cazuri, zona creierului care controlează interacţiunile sociale este minimalizată în favoarea zonelor care controlează memoria şi atenţia la detalii, ceea ce face posibilă dezvoltarea unor abilităţi specifice remarcabile la aceşti indivizi.

Sindromul Asperger

Câinele tău…

  • nu se simte confortabil în prezenţa altor animale sau altor persoane, indiferent de experienţele anterioare?
  • are un talent excepţional sau un nivel de inteligenţă ieşit din comun? Poate e cel mai bun retriever pe care l-ai văzut vreodată.
  • încearcă de fiecare dată să-i domine pe ceilalţi câini, fără să ţină cont de mărimea acestora sau de atitudinea lor?
  • repetă anumite obiceiuri pe care i le-ai interzis, precum scărpinatul sau făcutul gropilor în pământ?
  • pare uşor de păcălit? Poate că-l poţi face să alerge în repetate rânduri după un obiect imaginar pe care simulezi că îl arunci. Şi chiar dacă ai făcut asta de cinci sau zece ori înainte, a unsprezecea oară el reaţionează la fel.

Sindromul Asperger şi autismul au multe lucruri în comun. Acesta este considerat o formă avansată de autism. Cei care suferă de sindromul Asperger au, în majoritatea cazurilor, o capacitate mentală excepţională şi abilităţi de inter-relaţionare foarte scăzute. În cazul oamenilor, spre exemplu, o astfel de persoană va pune pe primul loc interesul personal, fără a ţine cont dacă astfel va jigni sau va deranja pe cineva. Stimulează-ţi câinele prin joc şi încurajându-l să se concentreze asupra lucrurilor care-l motivează. Alege cu atenţia hrana pe care i-o dai şi ai multă grijă şi răbdare când acesta intră în contact cu alţi câini sau alte persoane.

Tulburarea de personalitate anancastică (dominant hiperexactă)

Câinele tău…

  • devine încăpăţânat, chiar şi în defavoarea sa? Poate că refuză să intre în casă chiar şi pe timp de ploiae, sau refuză să lase jos din gură un obiect fierbinte sau ascuţit.
  • devine preocupat deseori de un lucru aparent fără importanţă, precum o umbră sau o mică crăpătură în pământ?
  • dezvoltă o obsesie pentru cineva sau ceva? Poate că nu părăseşte o persoană sau un alt animal, cu toate că este respins.
  • îşi fugăreşte coada până la extenuare sau frustrare?

Tulburarea de personalitate anancastică se manifestă prin faptul că individul afectat se simte forţat să gândească, să acţioneze sau să simtă împotriva voinţei sale. Acest sentiment însoţeşte îndeosebi oboselile, compulsiile şi fobiile. Indivizii cu o astfel de tulburare de personalitate dau dovadă de cele mai multe ori de o inteligenţă remarcabilă, de o voinţă puternică, a căror slăbiciune derivă din faptul că acordă o atenţie deosebită detaliilor şi ajung de multe ori să fie foarte preocupaţi de un anumit lucru fără să-şi aducă aminte scopul pentru care îl fac. Deşi nu toate aceste simptome se regăsesc la câini, au existat cazuri în care au fost identificaţi câini cu această afecţiune. Respectivii posedă o inteligenţă peste medie, direct proporţională cu gradul lor de încăpăţânare. Astfel, înţelegerea motivelor pentru care un câine face un anumit lucru este vitală în astfel de cazuri, iar stăpânul trebuie să aibă multă răbdare.

Sindromul Tourette

Câinele tău…

  • latră fără însă a se ridica în picioare sau fără a da importanţă animalului sau persoanei la care latră?
  • îşi loveşte cu insistenţă picioarele în timp ce stă culcat?
  • îşi dezvăluie colţii fără vreun motiv aparent sau fără să pară că este conştient de acest lucru?

Sindromul Tourette este o tulburare neuropsihiatrică relativ rară, cauzată de ticuri motorii diverse, la care se asociază cel puţin un tic vocal. Sunt câini care manifestă spasmuri involuntare sau latră fără motiv, dar nu în toate aceste cazuri este vorba despre sindromul Tourette. Este posibil să aibă un tic motoriu, dar nu la fel de complex precum cele provocate de Tourette. De aceea, diagnosticul trebuie pus de o persoană specializată.

Cele de mai sus reprezintă doar posibile similarităţi între comportamentul uman şi cel canin, însă trebuie să nu pierzi din vedere un lucru foarte important: câinii sunt foarte diferiţi de noi, oamenii. Astfel, deşi în cazul oamenilor, anumite tipuri de comportament sunt catalogate drept tulburări aparţinând spectrului autist, în cazul câinilor, acestea ar putea fi considerate variaţii comportamentale deosebite, variaţii neurologice care contribuie la descătuşarea inteligenţei naturale latente din creierul câinilor şi a unor abilităţi ieşite din comun.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *